Home

afbWat kan het leven simpel zijn.  Gewoon zittend op je eigen wc zonder de geuren en geluiden van 150 gelletjes en energybar-etende fietsers om je heen. Ik kan er gelukkig van worden. Douchen zonder dat het water steeds koud wordt of dat je steeds dat knopje in moet drukken voor 5 seconden water. Of heel snel inzepen en afspoelen omdat je niet weet wanneer het douchemuntje is uitgeteld. Ik blijf een half uur onder de hete straal staan. Gewoon omdat het kan.

Thuiskomen na een week Tour for Life is een zaligheid. Toch is er niemand in die week die klaagt. Je leeft in een ander universum. Het TFL universum. Daar gelden andere wetten en gewoonten. Na twee dagen is bij iedereen het schillletje er af en laat men scheten en boeren de vrije loop, je behoefte doen in de vrije natuur wordt de normaalste zaak van de wereld en problemen met het kruis worden openlijk en luidkeels gedeeld.

afbHet is verwonderlijk hoe de mensen veranderen als je in een dergelijk reizend circus door Europa trekt. De saamhorigheid is groot, het contact met de buitenwereld miniem. Frankrijk en België zijn nog niet op het internetnivo van Nederland en dus komt nieuws maar mondjesmaat binnen. Is ook niet belangrijk. De slopende cols van die dag worden eindeloos besproken en met ontzag wordt gesproken over de etappe van morgen. Zullen we het wel halen? En op tijd naar bed. De volgende etappe staat al weer vroeg op de renners te wachten.

En de etappes waren zwaar dit jaar. De eerste twee etappes in temperaturen tot bijna 40 graden. En daarna wind en regen dat het peloton teisterde. Tot de laatste etappe zaten de weergoden een spelletje te spelen met de fietsers. Harde wind tegen en af en toe buien op de dijkjes onderweg naar Rotterdam. Naar de verlossende eindstreep in het Zuiderpark waar familie, vrienden én burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam klaar stonden om de helden een warm welkom te heten.

afbHet was misschien wel de zwaarste T4L ooit. Toch zullen er volgend jaar weer een heleboel renners aan de start in Bardoneccia staan. Omdat het kan. Omdat die Tour er is. Omdat er meer geld voor onderzoek naar kanker moet komen.  Want dat blijft zeker nog nodig.

Tot volgend jaar!